Logo Teliko3

Μυοκτονίες Επαγγελματικών Χώρων

Με τον όρο μυοκτονία εννοούμε τη διαδικασία κατά την οποία καταπολεμούμε την προσβολή από τα τρωκτικά κυρίως ποντίκια και αρουραίους σε έναν χώρο ( σπίτι, επαγγελματικό χώρο, νοσοκομείο, μέσα μαζικής μεταφοράς ). Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι φορείς πολλών ασθενειών όπως η πανώλη, μεταδίδουν τον τύφο, την μηνιγγίτιδα, επιδεινώνουν τις αλλεργίες, καταστρέφουν την υγιεινή του επαγγελματικού χώρου που βρίσκονται και προκαλούν τεράστιες ζημιές σε επαγγελματικά είδη τρόφιμα και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κυρίως όμως μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην φήμη της επιχείρησής σας.

 

Για την καταπολέμηση των αρουραίων και των ποντικών σε επαγγελματικούς χώρους εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μυοκτονίας. Αυτό περιλαμβάνει ειδικούς δολωματικούς σταθμούς χάρτινους ή ασφαλείας που είναι ανθεκτικοί σε κραδασμούς και χτυπήματα και είναι ασφαλείς για βαριά χρήση. Οι δολωματική σταθμοί τοποθετούνται σε διάφορα σημεία εξωτερικά ή εσωτερικά του επαγγελματικού χώρου από τα συνεργεία της Neosun Service με μόνιμη στήριξη για την καταπολέμηση των αρουραίων και των ποντικών. Στο εσωτερικό αυτών των παγίδων τοποθετούνται ειδικά ποντικοφάρμακα πρωτότυπα και όχι γενόσημα ειδικά για χώρους δημόσιας υγείας. Επίσης οι επαγγελματικοί χώροι μαζικής εστίασης υποχρεούνται να έχουν συσκευές πολλαπλής παγίδευσης ( multi-catch ).

Για την καταπολέμηση των αρουραίων και των ποντικών υπάρχουν κολλητικές παγίδες οι οποίες περιέχουν στην επιφάνεια τους τροφοελκυστικές ουσίες δεν είναι όμως κατάλληλες για χρήση σε επαγγελματικούς χώρους. Χρησιμοποιούνται σε μικρούς χώρους, αποθήκες, οικίες σε συνδυασμό με δολωματικούς σταθμούς ή ανεξάρτητα σε μικρές προσβολές.

 

Ακόμα και όταν δεν υπάρχει πρόβλημα προσβολής από αρουραίους και ποντίκια έχουν πρέπει να γίνεται έλεγχος των δολωματικών σταθμών σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με το χώρο. Κατά κανόνα η διάρκεια παραμονής των τρωκτικοκτόνων στο δολωματικό σταθμό είναι περίπου ένα μήνα και αλλάζετε η δραστική ουσία του φαρμάκου ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής.

 

Εντοπισμός προσβολής

 

Η παρουσία ενός αρουραίου ή ποντικού σε έναν επαγγελματικό χώρο, είναι εμφανής. Υπάρχουν σημάδια που μας δείχνουν ότι υπάρχει στο χώρο, τις περισσότερες φορές οι συνέπειες είναι πολύ μεγάλες ( καταστροφή ηλεκτρικών συσκευών, μόλυνση τροφίμων κλπ). Η αναπαραγωγή των τρωκτικών είναι πολύ συχνή. Ένας θηλυκός αρουραίος μπορεί να παράγει σε μια γέννα οκτώ μικρά κάθε τέσσερις εβδομάδες. Οπότε δεν χρειάζεται απλά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του αρουραίου αλλά να φροντίσουμε ώστε τα νέα που θα γεννηθούν να μην βρουν φωλιά στην επιχείρησή σας.

 

Προβλήματα και ασθένειες που μπορούν να προκαλέσει η παρουσία τρωκτικών

 

Κατά τη μυοκτονία φροντίζουμε να απαλλαγούμε από τα τρωκτικά. Οι βλάβες και οι καταστροφές που μπορεί να προκληθούν μπορεί να είναι πολύ μεγάλες. Μπορούν να μασουλήσουν τρόφιμα σε χώρους μαζικής εστίασης( δεν μπορούν να τα φάνε ολόκληρα οπότε το υπόλοιπο που μένει αποτελεί σοβαρή εστία μόλυνσης), μεταφέρουν σε διάφορα σημεία τροφή τους όπου θα μουχλιάσει και θα μυρίσει, μασούν ρούχα και άλλα ηλεκτρικά αντικείμενα, αφήνουν ούρα και ακαθαρσίες δημιουργώντας λεκέδες ή μόνιμες παραμορφώσεις στο ξύλο. Οι αρουραίοι μεταφέρουν παράσιτα όπως ψύλλους, τσιμπούρια και ακάρεα καθώς και τις ασθένειες και τα προβλήματα που μεταφέρουν αυτά με τη σειρά τους. Οι αρουραίοι είναι εξαιρετικοί φορείς ασθενειών και ψύλλων, τσιμπουριών, ακάρεων. Αποτέλεσαν την νούμερο ένα αιτία καταστροφής σιτηρών και τροφίμων κατά τη μεταφορά τους στα καράβια.

 

Πως θα καταλάβετε ότι υπάρχει αρουραίος:

 

Οι πιθανότητες να συναντήσετε αρουραίο η ποντικό στον επαγγελματικό χώρο είναι λίγες. Οι αρουραίοι και η ποντικοί δραστηριοποιούνται τη νύχτα και φοβούνται τους ανθρώπους. Πιο πιθανό είναι να ακούσετε ήχους του αρουραίου. Ενδείξεις:

1)Περιττώματα. Τα περιττώματα τους έχουν περίπου το μέγεθος και το σχήμα ενός κόκκου ρυζιού και είναι σκούρο καφέ και μαύρο χρώμα. Τα περιττώματα των αρουραίων είναι μεγαλύτερα από αυτά τον ποντικών. Τα περιττώματα τους βρίσκονται συνήθως σε γραφεία, ντουλάπια, συρτάρια, πίσω από κάδους απορριμμάτων και σε όλα τα δωμάτια περιμετρικά στον τοίχο.

2) Ούρα. Οι αρουραίοι όπως και τα ποντίκια χρησιμοποιούν τα ούρα για να οριοθετούν την περιοχή τους. Μπορεί να τα δείτε σε σταγόνες σε γραμμή που να οδηγούν σε μια κρυψώνα, είτε μεμονωμένους λεκέδες.

3)Τσιμπολογάνε και αφήνουν σημάδια. Μπορείτε να δείτε σημάδια μασήματος σε κουτιά, σακούλες και άλλα δοχεία τροφίμων που έχουν μασουλήσει τα ποντίκια. Προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα. Τα υπολείμματα τροφής είναι από τα αγαπημένα τους γεύματα και δεν πρέπει να τα αφήνετε εκτεθειμένα. Μπορείτε να δείτε ακόμα σημάδια των δοντιών των αρουραίων στο ξύλο και σε κοντινή απόσταση πριονίδια, από το μάσημα, αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθούν να κρατήσουν τα δόντια τους σε συγκεκριμένο μέγεθος αφού δεν σταματούν να μεγαλώνουν ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

4) Φωλιές. Είναι πολύ δύσκολη η εύρεσή τους δεδομένου ότι ένα αρουραίος μπορεί να χωρέσει μέσα από ένα άνοιγμα τόσο μεγάλο όσο το κεφάλι του. Τα συνεργεία απολυμάνσεων και μυοκτονιών της Neosun Service είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να εντοπίσουν τις φωλιές των αρουραίων και των ποντικών δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα.

 

Αντιμετώπιση προβλήματος

 

Αρχικά αναζητούμε τα σημεία από τα οποία μπορούν να εισέλθουν oι αρουραίοι εντός του χώρου μας. Μπορούν να περνούν μέσα από στενούς χώρους, μέσα από σωλήνες και ανάμεσα σε καλώδια – μια πολύ μικρή τρύπα στην οποία χωράει το κεφάλι του αρουραίου είναι αρκετά μεγάλη ώστε να περάσει. Φτιάχνουμε λοιπόν μια εξωτερική ζώνη προστασίας και μετά χωρίζουμε το χώρο σε κρίσιμα σημεία όπου τοποθετούμε ανάλογα δολωματικούς σταθμούς.

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και την παρουσία ή μη μικρών παιδιών και ζώων δίνουμε την κατάλληλη λύση . Δεν υπάρχει ενιαία μέθοδος, κατάλληλη για κάθε προσβολή από αρουραίους. Η παρουσία των παιδιών και των κατοικίδιων ζώων κάνουν κάποια δολώματα και κάποιες παγίδες ακατάλληλες. Σε περιπτώσεις υψηλής επικινδυνότητας χρησιμοποιούνται παγίδες ασφαλείας που εγγυώνται την ασφάλεια των παιδιών και των κατοικίδιων ζώων.

Οι αρουραίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται προληπτικά με τοποθέτηση δολωματικών σταθμών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η παρουσία τους στο εσωτερικό των χώρων μας και να τηρείται έγγραφο καταγραφής του μεγέθους της προσβολής.

 

Καλέστε τώρα τη Neosun Service και τα έμπειρα συνεργεία απολυμάνσεων – απεντομώσεων – μυοκτονιών θα δώσουν λύση στο πρόβλημά σας.

 

Περισσότερα...