Logo Teliko3

Σκαθάρι των ξηρών φρούτων( Carpophilus hemipterus )

Μορφολογία

Τέλειο: Μήκος σώματος 2-4χιλ., σχήμα ωοειδές. ΤΑ έλυτρα είναι κοντά ώστε να αποκαλύπτουν τα 2 τελευταία κοιλιακά τμήματα. Έλυτρα σκούρα καστανά με μια ευδιάκριτη υποκίτρινη κηλίδα το καθένα στο άκρο και μια μικρότερη στην εξωτερική βάση τους ( προς τν θώρακα). Η κεραία, από 11 άρθρα, καταλήγει σε συμπαγές ρόπαλο με 3 άρθρα.

Προνύμφη: Λευκή έως υποκίτρινη μήκους περίπου 7χιλ., με την κεφαλή και ένα ζεύγος χιτισμένων φυματίων στο πίσω μέρος, καστανά.

Βιολογία

Διαχειμάζει ως τέλειο ή προνύμφη στις αποθήκες ή ως νύμφη στο έδαφος. Τα τέλεια δραστηριοποιούνται την άνοιξη και τα θήλεα ωοτοκούν σε υπερώριμους ή τραυματισμένους καρπούς στα δέντρα, στο έδαφος ή τις αποθήκες. Συμβάλλει στην ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και επιτυγχάνει τη σήψη των καρπών.

Προσβολές

Προσβάλλει κυρίως σύκα και αποξηραμένα βερίκοκα, χουρμάδες, σταφίδες, μπανάνες . Έχει βρεθεί και σε ξηρούς καρπούς, άλευρα, κακάο, τρούφα, σπόρους σιτηρών, αμυλώδη βιομηχανικά προϊόντα.

Αντιμετώπιση

Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ.  Για την καταπολέμηση  του σκαθαριού των ξηρών φρούτων τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας.

 Σκαθάρι των ξηρών φρούτων

( Carpophilus hemipterus )

 

Carpophilus hemipterus

 

Σκαθάρι – ψείρα του ψωμιού ( Stegobium paniceum )

Μορφολογία

Τέλειο:  Μήκος σώματος 2-3χιλ., χρώμα κιτρινοκαστανό έως βαθυκαστανό. Μορφολογία παρόμοια με του L. serricorne.  Συγχέεται επίσης με το συγγενές ξυλοφάγο Anobiidae, Anobiumpunctatum‘’Commonfurniturebeetle‘’ , το σκαθάρι ( σαράκι ) των επίπλων. Και τα δύο είδη έχουν κεραίες με μεγάλο ρόπαλο αποτελούμενο από 3 επιμήκη άρθρα.

Προνύμφη: Μήκος 1,5-3,5 χιλ. λευκή, υποκίτρινη, ισχυρώς κυρτή με πυκνές χρυσίζουσες σμήριγγες.  

Βιολογία

Σε μη θερμαινόμενους χώρους διαχειμάζει και νυμφώνεται κατά την άνοιξη. Τα τέλεια εμφανίζονται  Μάρτιο – Ιούνιο και η ωοτοκία αρχίζει μετά από 48 ώρες. Μέση γονιμότητα: 50ωά, ενώ η επώαση διαρκεί 8-15 μέρες. Έχει μια γενεά κατ’ έτος στο ύπαιθρο και 3-4 μέσα στις αποθήκες.

Προσβολές

Η προνύμφη είναι πολυφάγος. Τρέφεται συνήθως με πλούσιες σε άμυλο φυτικές ουσίες, προϊόντα αρτοποιίας ( ψωμί, γλυκίσματα, άλευρα, ζυμαρικά ), φασόλια, μπιζέλια και τεμάχια αποξηραμένων φυτών. Έχει βρεθεί επίσης μέσα σε παλαιά έπιπλα, μπαμπού, είδη καλαθοπλεκτικής, δέρμα, χαρτί, βιβλία .

Αντιμετώπιση

Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ.  Για την καταπολέμηση  του σκαθαριού ή ψείρας του ψωμιού τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας.

Σκαθάρι – ψείρα του ψωμιού

( Stegobium paniceum ) 

 

Stegobium paniceum

 

Σκαθάρι – ψείρα του ξηρού καπνού ( Lasioderma serricorne )

Μορφολογία

Τέλειο:  Μήκος σώματος 2-2,5χιλ., σχήμα σε κάτοψη ωοειδές, χρώμα υποκάστανο ή ερυθροκαστανό. Η κεφαλή σε θέση κάθετη προς τον άξονα του σώματος, καλύπτεται από τον προθώρακα. Κεραίες πριονοειδείς ( serricorne ). Έλυτρα χωρίς γραμμώσεις καλυπτόμενα από λεπτό,  ξανθό χνούδι.

Προνύμφη: Σκαραβαιόμορφη ( δηλαδή με σώμα κυρτό, παχύ, διογκωμένο εμπρός ), υπόλευκη, με κεφαλή και πόδες καστανούς. Μήκος 4-6 χιλ. σε πλήρη ανάπτυξη.

Βιολογία

Ανάλογα με το κλίμα και την τροφή που βρίσκει, μπορεί να έχει και άνω των 4 γενεών κατ’ έτος. Διαχειμάζει ως προνύμφη μέσα στα καπνοδέματα. Προνύμφη και τέλειο κατατρώγουν τον καπνό στο βάθος των δεμάτων.

Προσβολές

Κύριος εχθρός του αποθηκευμένου καπνού ( μαζί με το Ephestiaelutella ) . Προτιμά ζυμωμένο και κατεργασμένο καπνό. Έχει τεράστια ποικιλία τροφικών προτιμήσεων: τσιγάρα, πούρα, κακάο, σοκολάτα, μπαχαρικά, ζυμαρικά, αρωματικά φυτά, έντομα και φυτά σε συλλογές, ξηρές οπώρες, ελαιώδεις σπόρους και πλακούντες, χαρούπια, όσπρια, αυτοφυή φυτά στον αγρό.

Αντιμετώπιση

Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ.  Για την καταπολέμηση  του σκαθαριού ή ψείρας του ξηρού καπνού τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας.

Σκαθάρι – ψείρα του ξηρού καπνού

( Lasioderma serricorne ) 

 

Lasioderma serricorne

Σκαθάρι του ρυζιού ( Rhyzopertha dominica )

Μορφολογία

Τέλειο:  Μήκος σώματος 2,5-3χιλ.,επίμηκες, κυλινδρικό, καστανό – ερυθροκαστανό. Κεραίες χαρακτηριστικές με ρόπαλα από 3 αραιά τοποθετημένα άρθρα. Ο θώρακας, στη ραχιαία επιφάνεια, φέρει πυκνά χτινώδη εξογκώματα σαν βοστρύχους ( Bostrychidae ). Στα έλυτρα υπάρχουν ευκρινείς κατά μήκος γραμμές από μικρά κοιλώματα.

Προνύμφη: Σκαραβαιόμορφη ( δηλαδή με σώμα κυρτό, παχύ, διογκωμένο εμπρός ), υπόλευκη, με κεφαλή και πόδες καστανούς. Μήκος 4-6 χιλ. σε πλήρη ανάπτυξη.

Βιολογία

Διαχειμάζει στις αποθήκες σε όλα τα στάδι. Σε θερμοκρασίες 25-28⁰ C μπορεί να έχει 4-6 επάλληλες γενεές το έτος. Πολλές προνύμφες σε κάθε σπόρο καταστρέφουν το εσωτερικό του όπου και νυμφώνονται.

Προσβολές

Είναι το πολυπληθέστερο έντομο αποθηκών σε αποθηκευμένο ρύζι και σιτάρι στην Ελλάδα. Προσβάλλει επίσης κριθάρι, καλαμπόκι, μπισκότα και άλλα προϊόντα αλεύρου.

Αντιμετώπιση

Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ.  Για την καταπολέμηση  του σκαθαριού του ρυζιού τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας.

Σκαθάρι του ρυζιού

( Rhyzopertha dominica )

 

Rhyzopertha dominica

Σιταρόψειρα ( Laemophloeus Cryptolestes ferrugineus )

Μορφολογία

Τέλειο:  Μικρού μεγέθους μέχρι 2χιλ., πολύ πεπλατυσμένο, καστανοκίτρινο γυαλιστερό, με κεραίες ίσες ή μεγαλύτερες του μήκους του σώματος.

Προνύμφη: Μέχρι 3χιλ., πεπλατυσμένη, υπόλευκη με κεφαλή θωρακικές πλάκες και εδρική (άγκιστρα ) ανοιχτοκαστανές.

Βιολογία

Έχει συνήθως 2-3 επάλληλες γενεές κατά έτος. Οι προνύμφες τρέφονται με φλοιούς, υπολείμματα ή φύτρα σπόρων. Ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία και αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Προσβολές

Σπόροι σιτηρών. Σε αποθήκες υπερέχει σε πληθυσμό ενώ σε αλευρόμυλους υπερέχει το συγγενές L. Turcicus.

Αντιμετώπιση

Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ.  Για την καταπολέμηση  της σιταρόψειρας των σπόρων τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας.

Σιταρόψειρα

( Laemophloeus Cryptolestes ferrugineus )

Laemophloeus Cryptolestes ferrugineus 

Οδοντωτά σκαθάρια των σπόρων ( Oryzaephilus surinamensis & O. Mercator )

Μορφολογία

Τέλειο:  Λεπτό, πεπλατυσμένο και ευκίνητο μήκους 3χιλ. Ο θώρακας έχει 2 κατά μήκος αυλακώσεις και από 6 οδοντοειδείς προεξοχές σε κάθε πλευρά τους. Στην κεφαλή, η περιφέρεια του τμήματος αμέσως κάτω από τους οφθαλμούς και πριν από το θώρακα είναι στο πρώτο είδος καμπύλη και στο δεύτερο οξεία.

Προνύμφη: Νηματοειδής πεπλατυσμένη, υποκίτρινη μέχρι 4χιλ. μήκος, με κεφαλή και πόδες υπέρυθρους και από μια σκοτείνοχρωμη ραχιαία κηλίδα σε κάθε τμήμα του σώματος.

Βιολογία

Έχει 2-3 επάλληλες γενεές και σε ευνοϊκότερες συνθήκες ( θερμές αποθήκες ) 6-6. Οι προνύμφες προτιμούν ήδη προσβεβλημένους σπόρους και ολοκληρώνουν την καταστροφή τους. Το τέλειο είναι μακρόβιο ( 2-3 έτη ) και τρέφεται με υπολείμματα διατροφής των προνυμφών.

Προσβολές

Σπόροι σιτηρών, σταφίδα, είδη διατροφής ( ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, ξηροί καρποί), ελαιούχοι σπόροι, ξηρά όσπρια, κακάο, καφέ, αποξηραμένα φυτά, πάντοτε μαζί με άλλα επιζήμια σ’ αυτά έντομα.

Αντιμετώπιση

Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ.  Για την καταπολέμηση  των οδοντωτών σκαθαριών των σπόρων τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας.

 Οδοντωτά σκαθάρια των σπόρων

( Oryzaephilus surinamensis & O. Mercator )

 

Oryzaephilus surinamensis O. Mercator

Σκαθάρι των σπόρων ( Tenebroides mauritanicus )

Μορφολογία

Τέλειο:  Έχει μήκος σώματος 8-11χιλ. και χρώμα καστανόμαυρο μέχρι μαύρο. Κεραίες και πόδες καστανέρυθρα. Η βάση του προθώρακα χωρίζεται πολύ ευκρινώς από τη βάση των ελύτρων.

Προνύμφη: Ανεπτυγμένη έχει μήκος 15-20 χιλ., χρώμα συνήθως υπόλευκο ή υποκίτρινο με κεφαλή και πόδια καστανά. Στο νώτο του πρώτου θωρακικού τμήματος υπάρχουν 2 σκοτεινόχρωμες κηλίδες. Το οπίσθιο τμήμα του σώματος είναι υποκαστανό με 2 σκοτεινόχρωμες χιτινώδεις προεκτάσεις ( άγκιστρα ).

Βιολογία

Είναι έντομο μακρόβιο. Τα τέλεια μπορούν να ζήσουν 1-2 και οι προνύμφες 2-3 έτη. Η ωοτοκία διαρκεί από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Το κάθε θηλυκό γεννά 800-1000 ωά. Η προνύμφη είναι πολύ ανθεκτική στο ψύχος.

Προσβολές

Η προνύμφη προσβάλλει σπόρους σιτηρών ήδη προσβεβλημένους από Sitophilusή Sitotraga, άλευρα, πίτυρα, παξιμάδια, βαμβακόσπορο.Το τέλειο τρέφεται με άλλα έντομα αποθηκών. Είναι σαρκοφάγο.

Αντιμετώπιση

Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ.  Για την καταπολέμηση  του σκαθαριού των σπόρων τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας.

Σκαθάρι των σπόρων

( Tenebroides mauritanicus )

 

Tenebroides mauritanicus

Μεγάλο σκαθάρι των αλεύρων ( Tenebrio molitor )

Μορφολογία

Τέλειο:  Είναι το μεγαλύτερο από τα κοινά έντομα αποθηκών με μήκος σώματος 15-20χιλ. και χρώμα καστανόμαυρο, ελαφρώς γυαλιστερό ( αντίθετα το συγγενές του, Tenebrio obscurus δεν είναι γυαλιστερό αλλά θαμπό). Τα έλυτρα φέρουν 5 παράλληλες κατά μήκος γραμμώσεις το καθένα.

Προνύμφη: Σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φθάσει τα 30χιλ. μήκος. Κυλινδρική, σκληρή με χρώμα κιτρινέρυθρο γυαλιστερό.

Βιολογία

Το τέλειο γεννά τα ωά του μέσα στο αλεύρι.  Οι προνύμφες τρέφονται με άλευρα ή πίτυρα μειώνοντας και την αξία του προϊόντος με τα περιττώματα που αφήνουν. Η νύμφωση γίνεται στα επιφανειακά στρώματα των αλεύρων.

Προσβολές

Άλευρα, πίτυρα, σιτηρά, νεκρά έντομα και άλλες ζωικές και φυτικές ύλες.

Αντιμετώπιση

Για την απαλλαγή από το μεγάλο σκαθάρι των αλεύρων σε άλευρα, πίτυρα, σιτηρά, νεκρά έντομα και άλλες ζωικές και φυτικές ύλες χρειάζεται να γίνει απεντόμωση του προσβεβλημένου χώρου. Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ.  Για την καταπολέμηση  του σκαθαριού του αραβόσιτου τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας

 

Μεγάλο σκαθάρι των αλεύρων

( Tenebrio molitor )

 

tenebrio molitor

Σκούρο σκαθάρι των αλεύρων ( Tribolium castaneum )

 

Μορφολογία

Τέλειο:  Μοιάζει πολύ στην εξωτερική μορφολογία, βιολογία και τρροφικές προτιμήσεις με το T. Confusum. Η κυριότερη διαφορά του είναι ίτ τα τρία τελευταία άρθρα της κεραίας του, πλατυνόμενα, σχηματίζουν ρόπαλο. Έχει παρατηρηθεί να προσβάλλει και βαμβακόσπορο ( Λιβαδειά ).

Βιολογία

Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, μπορεί να έχει μέχρι 5 γεννεές το χρόνο. Διαχειμάζει ως τέλειο μέσα στα προϊόντα που προσβάλλει ή σε διάφορα προφυλαγμένα σημεία της αποθήκης. Τα θηλυκά μπορούν να ζήσουν μέχρι και δύο έτη. Εναποθέτουν μέχρι και 600 αυγά το καθένα, συνήθως πάνω στα προϊόντα. Δεν προσβάλλουν ολόκληρους σπόρους αλλά κυρίως άλευρα και σπασμένους ή ήδη προσβεβλημένους σπόρους.

Προσβολές

Όλα τα είδη σπόρων ( σιτηρά, όσπρια), άλευρα, πίτυρα, ελαιώδεις σπόρους και πλακούντες ( ζωοτροφές ), μπαχαρικά και μεγάλη ποικιλία ξηρών φυτικών υλών  ( ρίζες, φρούτα, καρπούς ).

Αντιμετώπιση

Για την απαλλαγή από το σκούρο σκαθάρι των αλεύρων ( σιτηρά, όσπρια), άλευρα, πίτυρα, ελαιώδεις σπόρους και πλακούντες ( ζωοτροφές ), μπαχαρικά και μεγάλη ποικιλία ξηρών φυτικών υλών  ( ρίζες, φρούτα, καρπούς ) χρειάζεται να γίνει απεντόμωση του προσβεβλημένου χώρου. Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ.  Για την καταπολέμηση  του σκαθαριού του αραβόσιτου τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας

Σκούρο σκαθάρι των αλεύρων 

( Tribolium castaneum )

 

Tribolium castaneum

Σκαθάρι ή ψείρα των αλεύρων ( Tribolium confusum )

Μορφολογία

Τέλειο:  Έχει σώμα μακρόστενο, πεπλατυσμένο μήκους 4-4,5χιλ. και χρώμα ερυθροκαστανό γυαλιστερό. Τα άρθρα της κεραίας πλαταίνουν βαθμιαίως από τη βάση προς το άκρο της ( δεν σχηματίζουν ρόπαλο ).

Προνύμφη: Έχει μήκος 5χιλ. είναι ολιγόποδη, κιτρινόλευκη. Η κεφαλή και το δίκρανο του τελευταίου κοιλιακού τμήματος έχουν σκούρο καστανό χρώμα.

Βιολογία

Ανάλογα με τις επικρατούσες στις αποθήκες συνθήκες, μπορεί να έχει μέχρι 5 γεννεές το χρόνο. Διαχειμάζει ως τέλειο μέσα στα προϊόντα που προσβάλλει ή σε διάφορα προφυλαγμένα σημεία της αποθήκης. Τα θηλυκά μπορούν να ζήσουν μέχρι και δύο έτη. Εναποθέτουν μέχρι και 600 αυγά το καθένα, συνήθως πάνω στα προϊόντα. Δεν προσβάλλουν ολόκληρους σπόρους αλλά κυρίως άλευρα και σπασμένους ή ήδη προσβεβλημένους σπόρους.

Προσβολές

Όλα τα είδη σπόρων ( σιτηρά, όσπρια), άλευρα, πίτυρα, ελαιώδεις σπόρους και πλακούντες ( ζωοτροφές ), μπαχαρικά και μεγάλη ποικιλία ξηρών φυτικών υλών  ( ρίζες, φρούτα, καρπούς ).

Αντιμετώπιση

Για την απαλλαγή από τα σκαθάρι ή αλλιώς ψείρα των αλεύρων του αραβόσιτου ( σιτηρά, όσπρια), άλευρα, πίτυρα, ελαιώδεις σπόρους και πλακούντες ( ζωοτροφές ), μπαχαρικά και μεγάλη ποικιλία ξηρών φυτικών υλών  ( ρίζες, φρούτα, καρπούς ) χρειάζεται να γίνει απεντόμωση του προσβεβλημένου χώρου. Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ.  Για την καταπολέμηση  του σκαθαριού του αραβόσιτου τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας

 
 

Σκαθάρι ή ψείρα των αλεύρων

 ( Tribolium confusum )

 Tribolium confusum

Υποκατηγορίες